Open brief Guy Petitgerard

Beste voorzitters, secretarissen en trainers

Zoals mijn landgenoten zeggen: “Wij zijn allemaal handballers”. Onze passie voor handbal wordt onderling gedeeld, en elk weekend opnieuw staan we te popelen voor de competitiewedstrijden van onze senioren – en jeugdploegen. Het Belgische handbal, zoals het zich heeft ontwikkeld de afgelopen jaren, komt nu op een breekpunt in zijn evolutie. De Franse Handbalfederatie en de Koninklijke Belgische Handbalbond tekenden afgelopen jaar een verdrag tot samenwerking. In deze context heeft de voorzitter van de FFHB mij een missie toevertrouwd om samen te werken met de leidinggevenden binnen de KBHB.
Het is niet aan mij om jullie de les te spellen, maar na het afgelopen jaar veel te hebben geluisterd naar iedereen binnen de KBHB, de VHV en LFH, de voorzitters en trainers van de teams in de nationale afdelingen, is dit mijn analyse:
• Het is een illusie om te verwachten dat sponsors uit de hemel komen vallen om tonnen geld te geven aan de competities, clubs of nationale ploeg.
• Alle politieke, administratieve en sportieve instanties die ik heb gesproken zijn niet van plan op korte termijn te investeren in het Belgische handbal.
Dus, om onze sport verder te doen evolueren, moet de handbalwereld zijn lot in eigen handen nemen!
Om deze redenen is de strategie die ik voorstel het creëren van een “product handbal”, met in eerste instantie de nationale ploeg als uithangbord. Ons objectief is om per jaar een aantal evenementen te creëren waar we onze waarde kunnen tonen, met steun van de ganse handbalgemeenschap. Zulke evenementen kunnen niet worden genegeerd door journalisten, beleidsmakers en potentiële sponsors. Deze evenementen zullen ons bovendien in staat stellen de nodige middelen te genereren om niet alleen de nationale teams, maar ook de jeugdopleidingen en de trainersopleidingen, kortom de ontwikkeling van handbal in gans België, te ondersteunen.
Het is fundamenteel om het eerste evenement, de interland België – Tsjechië van 7 november 2015, onmiddellijk te doen slagen! De verschillende actoren van het handballandschap moeten vertegenwoordigd worden op dit evenement, om aan de ganse wereld te laten zien dat handbal ‘leeft’ in België! Er moet een vurige sfeer worden gemaakt op en rondom het terrein. Indien wij hier niet in kunnen slagen kan dit negatieve gevolgen hebben voor ons allemaal.
Mijn grootste wens is dan ook om het Belgische handbal een imago te geven van enthousiasme, warmte, solidariteit; net zoals het Franse publiek hieronder. Uiteraard dan wel met de Belgische driekleur 😉

Als wij de Lange Munte in Kortrijk kunnen vullen tot op de nok, dan kan niemand ons nog negeren!
Om deze hal, 2500 plaatsen, te vullen dient de ganse handbalgemeenschap in België te worden gemobiliseerd. Mijn voorstel om dit te doen is het volgende:
• Als elke BENE-League club en elke club in de nationale afdelingen akkoord kan gaan met het kopen van 50 plaatsen
• Als alle andere clubs akkoord gaan met het kopen van 10 plaatsen..
Dan hebben wij reeds 1600 plaatsen gevuld, 1600 plaatsen!
Wij bouwen aan nog meer strategieën om de zaal te vullen zodat wij ons doel bereiken: een zaal die kolkt van enthousiasme! Vandaar dat ook onze nationale J18 en ons nationale damesteam zullen spelen op zaterdag 7 november 2015 in de Lange Munte.
U kunt uw steun nog extra betuigen door een VIP-tafel te reserveren in een apart gereserveerde ruimte.
Zo, dit is voor mij de enige manier om het succes van het Belgische Handbal te bepalen.
Ik ben oprecht overtuigd dat als wij falen in deze uitdaging, het Belgische Handbal het moeilijk zal krijgen om zich te manifesteren als een sport die telt in het Belgische sportlandschap.
Dit is nochtans het doel dat ik mezelf heb vooropgesteld toen de voorzitter van de FFHB mij deze taak toevertrouwde. Om het te doen slagen, hebben we u nodig!
Deze brief is een persoonlijk initiatief, waar de federaties niets mee te maken hebben. Ik ben er vol van overtuigd dat wat kon lukken in Frankrijk, ook hier moet kunnen, in een land waar het niet aan de middelen ontbreekt.
Ik hoop van harte op uw medewerking, uw steun en uw investeringen.
Met zeer sportieve groeten,
Guy Petitgerard

Previous Article
Next Article

Komende evenementen

  • JM12 - Training 6 juni 2023 om 17:30 – 19:00 Hekers
  • J16 - Training 9 juni 2023 om 17:30 – 19:00 Don Bosco 1 - Grotesteenweg-Noord 113, 9052 Zwijnaarde, Belgium
  • JM10 - Training 10 juni 2023 om 10:30 – 12:00 DBZ