Eerste seizoenhelft: een terugblik op onze Heren in 2° nationale

Gedurende de winterstop willen we af en toe terugblikken op de eerste seizoenshelft van onze diverse ploegen, of meer in het algemeen op de beleving van/in onze club.

Een eerste keer doen we dit aan de hand van een overzichtje van onze Heren 2°nationale, ons toegestuurd door coach Koen. Zie het als een uitnodiging om zelf jullie verhalen door te sturen (secretariaat@handbal.gent)

Ieder zijn waarheid, een verhaal van perceptie!

Elk zijn eigen verhaal; ofte hoe ons seizoen gezien wordt door de ander bril:

De schuld van scheidsrechters, de schuld van de paal, eigen falen, en een enkele keer ook wel verdiende zege voor Gent

Zo zie je maar, niet voor de gevoelige lezer. JJ

0/2: verlies op Amay  28-21

1/4: chaque match sera une finale …! Thuis een punt on the buzzer verloren tegen Beyne

DBG-Beyne 24-24:

‘Les joueurs de Blondeel comme les supporters locaux passaient avoir mis en poche les 2 points malgré le 23ème but visiteur (Pigoury) alors qu’il restait un peu moins d’une minute à jouer qu’il avait ce qui aurait dû être la dernière possession de balle de la rencontre. Malheureusement pour les locaux et heureusement pour les visiteurs la précipitation des Gantois permettait à l’Old Club de récupérer le ballon à 15 secondes du terme. Pierre Chapaux prenait un TTO alors qu’il restait 8 secondes à jouer pour échafauder le plan qui permettrait peut-être aux visiteurs de rentrer au Heusay avec une unité. Neuville bien mis en mouvement par Mercenier et Méode plantait le but salvateur au prix d’un un contre un face la défense local alors qu’il restait 2 seconde à jouer.

Que retenir de la rencontre ? Chaque match sera une finale en soit et qu’il faudrait être plus que régulier lors de chaque sortie tout en pouvant dans la mesure du possible ne pas subir le jeu de l’adversaire.’

1/6: verlies op Sasja 29-26

3/8: door blunder Sint Truiden winst in de laatste 3 seconden voor GentJ

‘DBG- Sint Truiden: 31-30 St Truiden speelde een uitermate slechte eerste helft in verdediging: als je 18 doelpunten  in 30′ incasseert, kan je niet zeggen dat het goed was: ruststand 18- 13.Daarbij dient wel gesteld dat de bezoekers 4 x de doelpaal troffen, zoniet had het verschil niet zo groot geweest. In de 2de helft kwamen onze heren beter voor de dag. Ze speelden met inzet en de verdediging was bijgestuurd. Zo kwam St Truiden na 12 minuten gelijk ( 19 – 19) om zelfs voorsprong te nemen: 22 – 26 na 20 minuten. Gent gaf niet op en kwam langzaam maar zeker terug:  in het derde kwarttier konden ze slechts één keer scoren, maar plotseling liep het bij de Truidense verdediging weer fout en scoorde Gent keer op keer om in de 25′ gelijk te komen. Dan bleef de thuisploeg steeds 1 doelpunt voor, tot Niels Ceyssens op 15 sec van het eindsignaal 30 – 30 scoorde. Na deze gelijkmaker liet een ongelooflijke blunder in de verdediging van St Truiden aan Gent de kans om in de laatste 3 seconden de wedstrijd te winnen: 31 -30.’

5/10: winst op Atomix 23-26

7/12: Winst ‘on the buzzer’ tegen Eupen 23-22

9/14: Door een dozijn technische fouten van Izegem werd de kloof tussen Gent en Izegem nergens gevaarlijk klein: winst op Izegem 19-29

‘Slap Izegem lijdt zesde nederlaag op rij. Dat een promovendus het wel vaker moeilijk krijgt, is geen geheim, zeker wanneer men af te rekenen krijgt met een aantal geblesseerden. Ook voor Izegem is dit niet anders. Na de goede wedstrijd thuis tegen het eveneens jeugdige Sasja werd niet meer gewonnen. Dit weekend wist ook DB Gent zonder al te veel moeite de punten mee naar huis te nemen, na een slappe wedstrijd van Izegemse zijde.

De Gentenaren zaten van in het begin beter in de wedstrijd. De enige Izegemnaar die daar iets tegenin kan brengen, was Gilles Vannieuwenhuyse. Hij voelt zich steeds beter in zijn rol op linkeropbouwer. Aanvallend stelde Izegem bitter weinig voor. Verdedigend klopte het verhaal wel, al werden er te veel goals geslikt op tegenaanval. Izegem kwam beter uit de kleedkamer, en even leken er mogelijkheden te liggen. Gent maakte zich schuldig aan de ene na de andere straftijd, maar door een dozijn technische fouten werd de kloof tussen Gent en Izegem nergens gevaarlijk klein. De eerste speelronde zit er nu volledig op. Zaterdag komt leider Union Beynoise op bezoek in De Krekel, vraag is of Izegem de eer hoog zal kunnen houden of misschien zelfs de punten thuis kan houden!’

De eerste ronde zit erop!

11/16: thuiswinst tegen Amay 24-23

13/18: Winst op Beyne 27-31

‘L’Old Club trébuche face au HB DB Gent : beyne 27 – DBG 31

Lors de la 2ème journée de championnat et de sa visite à Gand, l’Union avait du batailler ferme pour sauver inextremis un point “on the buzzer” ce qui pouvait laisser penser qu’hier soir la rencontre allait être à nouveau très disputée.Les locaux débutaient la rencontre de la meilleure manière en menant d’entrée 2-0 grâce à Mercenier et Neuville. Les Gantois cherchaient quelques peu leurs marques ce qui donner à l’Union la possibilité d’avoir un 1er avantage consistant de +4 à la 10ème (6-2).Alors que l’on pensait que la machine beynoise était lancée, les Flandriens étaient à nouveau sur les talons des locaux en moins de 2 minutes (6-5 à la 12ème). Don Bosco était en train de monter en puissance et répondait du tac au tac aux assauts de Neuville & Cie.Sous l’impulsion de Mercenier et Neuville, l’Old club restait devant mais sans plus prendre le large dans le dernier tiers de la 1ère mi-temps (15-13 àla 26ème). Plus est qu’il ne parvenait pas à conserver l’avantage de 2 buts pour rentrer aux vestiaires puisque Matthys et Gharbi Yassine inscrivaient les buts qui permettaient aux visiteurs d’égaliser à 15 partout.

De retour du vestiaire, les visiteurs passaient devant pour la 1ère fois de la soirée (15-16) Brichart preant à défaut Guarneri. Le match était occupé à changer de mains malgré les efforts de Neuville qui par 3 fois égalisait entre la 31ème et la 35ème (18-18) avant que Mercenier n’inscrive un 19ème pour les locaux (19-18) et cela sera la dernière fois de la soirée que l’Union Beynoise sera devant.Les joueurs de Koen Blondeel allaient profiter des approximations des joueurs du Heusay qui ne parvenaient pas à tenir leur niveau de jeu ce qui se traduisait rapidement au tableau d’affichage (19-21 à la 41ème).La montée au jeu de Kalff pour Guarneri, entre les perches, à la 43ème ne donnait qu’un peu d’illusion à l’Odl Club qui malheureusement ne réussissait pas à profiter des arrêts du portier germanophone pour recoller au score. D’autant que la prise en individuel de Neuville ne facilité pas la tâche des locaux dans la course poursuite engagée dans les dernières minutes du match pour tenter de revenir au score (23-26 à la 50ème).

Une course poursuite vaine puisque les approximations locaux empêchaient tous espoir de retour.Les Gantois s’imposaient méritoirement au vu de la rencontre et par la même occasion se débarrassait de toute la frustration emmagasinée au terme de la rencontre à Gand suite au point perdu “on the buzzer”.’

15/20: thuiswinst tegen Sasja 39-26

16/22: Twee onterechte penalty’s in het wedstrijdeinde bezorgen Gent een onverdiend punt…..; gedeelde punten op Sint Truiden.

Twee onterechte penalty’s in het wedstrijdeinde bezorgen Gent een onverdiend punt…..Ondanks de afwezigheid van Stephen, wilden onze heren de leiders uit Gent de punten afhandig maken. Van in het begin namen ze het initiatief, scoorden met regelmaat en een zeer goede keper Eric Jacobs verhinderde menig Gentse doelpoging. Na 15″ stond het verdiend 9 – 4 voor onze jongens die de ganse wedstrijd de meerdere bleven van de bezoekers. Een ruststand van 13 -9 was het juiste beeld van het wedstrijdverloop. In de tweede helft kwam Gent gevaarlijk opzetten en naderde eerst tot 15 – 14 na 10 minuten. St Truiden bleef echter op voorsprong, tot Gent in de laatste 5 minuten tot 2 keer toe een zeer twijfelachtige 7 mt kreeg. Keeper Eric had geen verhaal tegen deze rake shots. Even leek het toch nog te gaan lukken, maar op 7 seconden van het einde scoorde Gent een “lucky” gelijkmaker en zo kon Gent gevleid een puntje mee naar huis nemen: 25 -25.

18/24: Thuiswinst tegen Atomix: ze noemen ons titelconcurrent

“Atomix wint niet in Gent en verliest leidersplaats”: DBG 31 – Atomix 27

Zaterdag stond de topper van heren 2de nationale op het menu in de Gentse sporthal. Don Bosco Gent en HC Atomix telden beide 16 punten maar omwille van meer gewonnen wedstrijden stond Atomix op kop.Deze wedstrijd was dus bepalend om te weten wie de stand zou aanvoeren. Het werd DB Gent die na een hoogstaande wedstrijd tijdens de 2de helft de sterkste ploeg bleken te zijn en met 31 – 27 de zege thuis wisten te houden.

Atomix begon nochtans uitstekend aan de wedstrijd. Aanvallend draaide het voortreffelijk en via Toon De Vis, Erik Smeijers en een alerte Christophe Radis als spelverdeler bleef Atomix tot de 20ste minuut op voorsprong (10de minuut : 4 – 6 ; 20ste minuut : 8 – 10). Maar dan kantelde de wedstrijd een eerste keer. Atomix moest 4 goals op rij incasseren en was meteen op achtervolgen aangewezen. Maar Atomix klampte aan en kwam via een treffer van Wouter Schroven terug op gelijke hoogte (12  –  12 gelijk in de 25ste minuut). Gent benutte een time-out en plaatste een versnelling in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Via een doelpunt van Gharbi werd de ruststand vastgeprikt : 15 – 13.

Atomix kwam niet goed uit de kleedkamers. Gent zette zijn offensief verder en na 5 minuten in de 2de helft keek Atomix plots tegen een 5-puntenkloof aan. Atomix begon verwoed aan de achtervolging. Jonas Naveld scoorde drie keer op evenveel minuten. Tot driemaal toe kwam Atomix terug tot op 2 doelpunten (10de minuut : 20 – 18 ; 19de minuut : 24 – 22 ; 26ste minuut : 27 – 25) maar de aansluitingstreffer lukte niet. Telkens liep Gent weer weg. Vooral Tim Van Cauwenberghe was moeilijk af te stoppen door de bezoekende verdediging. Ook in de slotfase konden opnieuw Erik Smeijers en Toon de Vis de kloof niet dicht krijgen. Brichart trof nog twee keer raak voor de thuisploeg en stelde de overwinning voor zijn team veilig : 31 – 27 eindstand.

Daardoor is Atomix de koppositie kwijt maar door  het verlies van nummer 3 (Beyne) en 4 (Eupen) in de stand blijft de 2de plaats ruim gegarandeerd. Verder in de competitie wordt nog twee keer tegen dit Gent gespeeld. Alle kansen liggen nog open en er kan gewerkt worden aan de juiste aanpak van deze titelconcurrent.

18/26: dreun op Eupen: verlies 38-30

20/28: Nochtans was de verdediging van Gent keihard en speelden ze enkel de man en nooit de bal, zonder dat de scheids ingrepen.Vooruitgeschoven wedstrijd thuis tegen Sint Truiden: 28-26

DBG – Sint Truiden 28-26

In een vooruitgeschoven wedstrijd in Gent, speelden onze heren heel goed mee in de eerste helft. Nochtans was de verdediging van Gent keihard en speelden ze enkel de man en nooit de bal, zonder dat de scheids ingrepen. St Truiden leidde steeds met 1 of 2 punten verschil en aan de rust met 14 – 15. In de tweede helft waren onze jongens niet bij de les in de eerste 5 minuten en dat gaf Gent de kans om de rollen om te keren: 17 – 14 na 5′. St Truiden maakte de fout niet meer collectief te spelen en zocht veel te veel de onbereikbare voorste linie op, met tegenaanvallen als gevolg. Van dan af was het achtervolgen geblazen . St Truiden ging zich met de leiding bemoeien en werd daarvoor beboet met tijdstraffen die hun noodlottig werden. Even was er nog een sprankeltje hoop toen de bezoekers toch terugkwamen tot 26- 25 in de 27ste minuut, maar Gent maakte het koelbloedig af en won met 28 – 26.

22/28: Izegem verloor jammer genoeg de pedalen tijdens de laatste tien minuten, en sluit 2016 ondanks een degelijke wedstrijd af met een 28-21 nederlaag tegen leider DB Gent.

DB GENT – HBC IZEGEM 2° NATIONALE: 21-28

Na de zwakke prestatie tegen Atomix wist Izegem dat het uit een ander vaatje moest tappen, en dat deed het aanvankelijk ook. Hoewel Don Bosco mooier handbal wist te brengen, waren onze heren efficiënter. Tot drie keer tijdens éénzelfde aanval stond doelman Lievens paraat. Dat zagen ook de vele aanwezige West-Vlamingen in het publiek. Van Gent is geweten dat ze veel doelpunten scoren op tegenaanval, en hoewel onze Izegemnaren dat probeerden te voorkomen, scoorde Gent veel counters. Voor het eerst dit seizoen in de traditionele blauw-witte kleuren, gingen we rusten met een 13-9 tussenstand in het voordeel van Gent.

Tweede doelman Willem Ostyn presteert acteert reeds gans het seizoen op hoog niveau, en ‘de Zwoele’ liet niet na dit aan zijn oude teammakkers te tonen. Met enkele mooie saves hield hij de spanning in de wedstrijd, want spannend was het ondertussen wel degelijk. Bij het ingaan van het slotkwartier stond Don Bosco amper twee doelpunten voor voornamelijk onder impuls van topschutter ‘Roef’ Mathijs, die dit seizoen weldegelijk vaak ‘on fire’ staat. Louis Motte had zich zijn terugkeer in de Hekers vast anders voorgesteld. Als middenman en ondanks enkele leuke acties, speelde hij geen hoofdrol in het wedstrijdverhaal. Bij de tegenstanders was vooral Michiel Matthys die de show stal. Hij wisselde mooie acties af met bedenkelijke missers, maar scoorde wel zes doelpunten.

Izegem verloor jammer genoeg de pedalen tijdens de laatste tien minuten, en sluit 2016 ondanks een  degelijke wedstrijd af met een 28-21 nederlaag tegen leider DB Gent.

We laten het laatste woord aan Atomix :

“Atomix herfstkampioen na felbevochten winst tegen Eupen”

Dit weekend werden de laatste wedstrijden betwist van de eerste ronde (14 wedstrijden heen en terug) van het kampioenschap in 2de nationale heren. Mits winst tegen KTSV Eupen kon Atomix herfstkampioen worden. En dat lukte na een felbevochten wedstrijd tegen de niet aflatende Oostkantonners. Ook medeleider Gent won dit weekend (tegen Izegem) maar de Gentenaars hebben vorig weekend al een vooruitgeschoven wedstrijd van de 2de competitieronde gespeeld en gewonnen. Atomix komt hiermee op de eerste stek na 14 wedstrijden (eerste ronde) met gelijke punten maar één wedstrijd meer gewonnen. Gent heeft immers twee keer gelijk gespeeld.